top of page

SVALEDUETTEN

Kálmán sørgede for et potpourri af smægtende melodier i Csárdásfyrstinden, så selv Puccini blev misundelig ... Kendere vil kunne bekræfte, at der ikke er ét nummer, der ikke har hit-potentiale - og værket blev da også en kæmpe succes i sin tid! Efterfølgende er der lavet utallige indspilninger og film - og i dag synes operettens popularitet ingenlunde at aftage. Den opføres vedvarende i lande som Ungarn, Rusland, Tyskland og England - herhjemme skal vi dog tilbage til 90´erne og på Amager Scenen med Tove & Tonny i hovedrollerne for at datere dens sidste opsætning. OperetteKompagniet mener, det er på høje tide, danskerne igen stifter bekendtskab med dette herlige opus - og produktionen løber denne gang over scenen i de ædle rammer på Hofteatret ved 4 lejligheder her i oktober. Der er allerede udsolgt lørdag d. 17. og søndag d. 18. - men stadig billetter at få torsdag d. 15. og fredag d. 16. Læs mere på www.operettekompagniet.dk.

Selvom det ikke altid er lige let at titulere et givent stykke af musikken, er genkendelsens glæde i sig selv et vigtigt element - og publikum i salen vil kunne synge med flere steder, end man umiddelbart skulle tro. Vi har hørt det hele før, i radioen, i én eller anden sammenhæng - og selvom man aldrig har oplevet en operette før, vil man kunne mærke en umiddelbar samhørighed med genren og den måde, den taler til os og drager os med. Ét af de mange skønne steder i Csárdásfyrstinden, hvor tiden står stille og vi bare får lyst til at lukke øjnene og nynne med, er i starten af 2. akt og mødet mellem Stasi og Edwin, Svaleduetten.

De to er til deres egen officielle forlovelsesfest arrangeret af fyrste-familien. Ingen af dem er vilde med tanken: Edwin er smask-forelsket i Sylva, vores heltinde, og har sågar indgået en kontrakt om at gifte sig med hende. I vores lidt anderledes dramaturgiske forløb, har Stasi også tankerne anderswo - hun har allerede mødt levemanden Boni og er blevet glad for ham. I de gængse opførelser aftaler forlovelsesparret lystigt nok at følge konventionerne og slå rede sammen - men ellers gøre som svalen: flyve ud og leve livet.

Hos os er Stasi og Edwin på trods af omstændighederne glade for at se hinanden - de er barndomsvenner og nærer en indbyrdes kærlighed. De valser obligatorisk, men vi fornemmer absolut, hvordan melankolien hviler tungt over hele seancen. De synger det, de skal, skulder ved skulder, uden helt at have sig selv med - som marionetdukker i et midlertidigt glansbillede ... Begge véd de nøjagtigt, hvordan den anden har det - og i virkeligheden er fraserne hér lige så meget en afskedssang til en svunden tid, til et uskyldigt liv sammen. Nu starter noget nyt - og denne gang er det ikke med hinanden ...

Elsker du også operette?? Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, får du løbende nys om, hvor i landet, vi spiller - og hvad vores planer er for fremtiden. Hér får du også særlige rabatter med meget mere!

bottom of page