top of page

MANDEN BAG CSÁRDÁSFYRSTINDEN: EMMERICH KÁLMÁN

Den ungarske komponist, der gav os al den vidunderlige musik fra OperetteKompagniets førstkommende produktion i oktober på Hofteatret: Svaleduetten, Danse må jeg, Helt uden Kvinder går det hele ej, Synd´re er vi alle, Heja, Heja!, Jaj Mamán med mange flere - født Imre Koppstein, 1882-1953.

Kálmán ønskede egentlig at blive koncert-pianist, men grundet tegn på gigt, fokuserede han istedet på komposition. Han gik på Budapests Musik-Akademi, hvor Béla Bartók og Zoltán Kodály var blandt hans medstuderende under den navnkundige Hans Kössler. Hans tidlige symfoniske værker blev vel modtaget, men ikke publiceret. Også klaverværker og sange blev det til. Og det var netop sidstnævntes humoristiske islæt, der førte ham til operettens verden. Kálmáns første succes skrevet til scenen var Tatárjárás, uropført i 1908. Han flyttede derefter til Wien, hvor hans berømmelse tog fart i takt med produktionen af Csárdásfyrstinden, Grevinde Mariza og Cirkusprinsessen.

Sammen med Lehár var Kálmán det førende navn indenfor wiener-operettens såkaldte sølv-alder i starten af det 20. århundrede. Især blev han synonym med fusionen af wiener-valsen og den ungarske csárdás - og senere introducerede han også foxtrotten i sine opusser. Melodisk og polyfonisk lænede han sig op ad Puccini, hvorimod hans orkestrering havde klare karaktertræk med Tchaikovskys.

Selvom Kálmán var ud af en jødisk familie, blev han én af Hitlers yndlings-komponister. Han nægtede dog at tage imod nazisternes hædersbevisninger og var efterfølgende tvunget til at flygte til Paris og derefter USA, hvor han slog sig ned i Californien i 1940. Hans værker blev forbudt at opføre i Tyskland. I 1949 emigrerede han tilbage til Wien, før han igen flyttede til Paris i 1951 og døde kort tid efter.

OperetteKompagniet glæder sig til at præsentere Csárdásfyrstinden 15,. 16., 17. & 18. oktober i Hofteatret. Værket er ikke blevet spillet i Danmark siden 1993, hvor den gik på Amager Scenen.

Elsker du også operette?? Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, får du løbende nys om, hvor i landet, vi spiller - og hvad vores planer er for fremtiden. Hér får du også særlige rabatter med meget mere!

bottom of page