top of page

MEDVIRKENDE

YOUNG ARTISTS ENSEMBLE

Thomas Peter Koppel, tenor & konferencier

LEHÁR-TRIOEN

Carol Conrad, piano & kapelmester

Johannes Søe Hansen, violin

Ingemar Brantelid, violoncello

Galla -
Lehár 150 År

Mandag d. 2. november 2020, kl. 19.30

Bremen Teater

Nyropgade 39-41, 1602 Kbh. V

En valsekonge fylder rundt i 2020 - og det markerer OperetteKompagniet som det sig hør og bør med en storstilet fejring i vore vante ædle kulisser inde midt i byen.

 

Franz Lehár blev født i 1870 i den lille ungarske by, Komorn, men skulle få sin musikalske uddannelse i Prag. Han virkede senere som violinist i flere militærorkestre både i sit hjemland og Tyskland. Det var dog især operaen, der havde hans interesse - og da han fra 1899 blev hyret som kapelmester på det fremtrædende Theater an der Wien, fik han adskillige af sine opusser opført. Gennembruddet fulgte med Den Glade Enke i 1905, et mesterværk OperetteKompagniet som bekendt også har haft fingrene i og turnéret flittigt med.

 

"Den er skrevet af og for mennesker, der er født med valsen på læberne og csárdás´en i fodsålerne", som Charles Kjerulf skrev i Politiken efter den danske premiere på Casino Teatret i København. Illustreret Tidende skrev: "Publikum fandt overmåde behag i den nye komponist, Franz Lehár, og der blev vanskelig en ende på de fremkaldelser, hvormed successen sloges fast!"

 

Den ombejlede nye mand fra operettens højborg i det central-europæiske fandt sit eget personlige tonesprog gennem en god blanding af alt, hvad man forbinder med denne kunstart: den valsende Strauss, den løsslupne Offenbach, tilsat det folkloristiske islæt. De underskønne melodier hev han rask væk ud af ærmet, så selv Puccini måtte udtrykke sin misundelighed og hangen til ledemotiver fik han af inspiration fra Wagner.

 

Lehár skulle, efter en pludselig skabertrang i sine ældre år, give os legendariske titler som Greven af Luxembourg, Paganini, Zarewitsch, Smilets Land og Giuditta. Sidstnævnte blev opført på den store opera i Wien - og dermed gik en drøm i opfyldelse. Han døde i 1948 i Bad Ischl i Østrig.

Lad os hylde én af de helt store!

VARIGHED: 1 1/2 time

bottom of page